Ideális páratartalom a lakásban

Ideális_páratartalom_a_lakásban_scentimeter-aromaterapai-blog_cikk
A megfelelő páratartalom minden környezetben egy fontos szempont komfortérzetünk és egészségünk szempontjából. Az ideális beltéri páratartalom szabályozása azonban elsődleges kérdés, amikor a fűtési és hűtési feltételeket igényeinknek megfelelően szeretnénk alakítani.

De mi is az a páratartalom?

A páratartalom a levegőben található vízgőz koncentrációja. Kétféle kifejezést különböztetünk meg:

 • abszolút páratartalmat: az egy köbméter levegőben található vízpára mennyiségét mutatja grammban,
 • illetve a relatív páratartalmat: a levegő vízpára arányát mutatja adott hőmérsékleten a lehetséges telítettséghez viszonyítva, ezt százalékban mérjük. A páratartalmat higrométerrel tudjuk mérni.
Ideális páratartalom a lakásban - Scentimeter® Aromaterápia Webáruház
Egy hygrométer csak pár száz forintos tétel, de nagyon jól jöhet a téli fűtésszezonban.

Miért érdemes nyomon követni minden évszakban lakásunk páratartalmát?

A hőmérséklet emelkedésével vagy csökkenésével megváltozik a levegő víztartó képessége. A nem megfelelő arányok nem csak komfortérzetünket érintheti negatívan, de családtagjainkkal együtt légzőszervi rendellenességeket is tapasztalhatunk.

A megfelelő páratartalom lakásunkban 40-60% között van. Ezen belül a babaszobában pl. az egészséges 40-50% páratartalom ajánlott. Javíthatja alvásunk minőségét, ha szabályozzuk hálószobánk páratartalmát, aminek ideális mértéke 30-50% között mozog. Ezeknek az arányoknak leggyakrabban a csökkenése érinti leginkább egészségünket, hiszen ilyenkor száraz levegőről beszélhetünk.

Hogyan alakulhat ki száraz levegő?

A fűtési szezon beköszöntével télen egyre gyakrabban tartjuk zárva az ablakokat. A fűtéssel folyamatosan melegítjük a levegőt, ilyenkor a meleg levegőben található pára könnyebben tud elpárologni. Amikor pedig szellőztetünk, a párás levegőt kiengedjük, helyére azonban nem érkezik utánpótlás. Így idővel jelentősen kiszárad a lakás levegője.

Ha a páratartalom tartósan 40% alatt van, száraz levegőről beszélhetünk.  A száraz levegő pedig a következő tüneteket okozhatja:

 • légutak nyálkahártyáinak kiszáradása
 • fejfájás
 • ingerlékenység
 • nyugtalan alvás
 • szemszárazság
 • szájszárazság
 • torokkaparás
 • száraz köhögés
 • bőrszárazság

Hogyan védekezhetünk a száraz levegő kialakulása ellen otthonunkban?

Megfelelő választás a páratartalom növelésére a párásító eszközök használata.
Az egészségügyi problémák elkerülése érdekében az ultrahangos aroma diffúzor készülékek választása lehet a leghatékonyabb. A párásító tartályába a vízzel együtt illóolajokat adagolhatunk, amelyeknek számos pozitív hatása ismert, többek közt javítják közérzetünket, természetesen tisztítják a levegőben található káros anyagokat.

Ideális páratartalom a lakásban - Scentimeter® Aromaterápia Webáruház

Az aroma diffúzor ultrahanggal mikroszkopikus cseppekre bontja vizet és aztán pára formájában juttatja azt a levegőbe. Ezt hidegpárásításnak hívjuk. A melegpárásító készülékekkel ellentétben itt nem keletkezik hő, így az illóolaj molekulái nem károsodnak, és megőrzik terápiás hatásukat. Csendes működése miatt éjszaka is használhatjuk és segíti a nyugodt alvást a páratartalom folyamatos pótlásával és az illóolajok nyugtató hatásával.

OKOS Ultrahangos hidegpárásító

Az Scentimeter® Aromaterápia legújabb fenyő színű tulipán alakú faborítású, finom és kecses megjelenésű OKOS ultrahangos illóolaj párologtatóját WiFi kapcsolaton keresztül vezérelhetjük az oly sok okos eszközt támogató Tuya Smart alkalmazással.

Bevezető áron

Törlés
Komment szekció
Kosár

Legfrissebb Cikkeink

Kövess Minket

14 darabos illóolaj csomag

#EGYÜTT JOBBAN MEGÉRI

Vírusölő illóolaj csomag

CitromCitromfű
Teafa Borsmenta
– Szegfűszeg Fahéj
Citromos Eukaliptusz

HARMÓNIA illóolaj csomag

SzegfűszegFahéj
Litsea CubebaRózsa
LevendulaNarancs
Vanília

ASZTMA illóolaj csomag

Scentimeter Aromaterápia

V.I.P. Klub

10% Kedvezmény Első Vásárlásodból

További

Hírek, cikkek